
Ursula Kroeber Le Guin (1929 – 2018), kurgusal evrenlerde geçen bilimkurgu ve fantezi eserleri ile tanınmış Amerikalı yazardır.
İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Ursula Le Guin’in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüştür. Bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur.
Tam zamanlı olarak yazmaya 1950’lerin sonunda başlamıştır. Şaheserleri olarak tanımlanan Yerdeniz Büyücüsü (1968) ve Karanlığın Sol Eli (1969) romanlarıyla önemli başarı kazanmıştır. Karanlığın Sol Eli adlı romanı ile hem Hugo hem de Nebula Ödülü kazanmıştır. Sonra ise Yerdeniz ve Hain Evrenlerinde geçen çeşitli eserleri bunları takip etmiştir.
Kültürel antropoloji, Taoizm, feminizm ve Carl Jung’un yazılarının etkileri eserlerinde güçlü bir şekilde görülmektedir. Ursula Le Guin tipik kurgu metaforlarını, Yerdeniz’de olduğu gibi koyu derili kahramanlar yaratarak defalarca yıkmıştır. 1985 yılında yayımlanmış deneysel eseri Hep Yuvaya Dönmek gibi kitaplarda sıra dışı yapısal araçlar kullanmıştır. Omelas’ı Bırakıp Gidenler (1973) ve Mülksüzler (1974) gibi romanlarında alternatif siyasi yapıları açımlamıştır.
Aralarında 8 Hugo, 6 Nebula ve 24 Locus Ödülü olmak üzere sayısız ödül almıştır. Böylece 2003 yılında Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği (SFWA) tarafından “Grand Master” (Büyük Usta) olmaya layık görülen ikinci kadın olmuştur. Sonrasında ABD Kongre Kütüphanesi 2000 yılında ona “Living Legend” (Yaşayan Efsane) unvanını vermiştir. Le Guin aralarında Salman Rüşdi, David Mitchell ve Iain Banks’ın da bulunduğu birçok yazarı etkilemiştir. 2018 yılında ölümünden sonra “Amerika bilimkurgusuna yaklaşık yarım yüzyıldır başkanlık ettiği” yazılmıştır. Yazar Michael Chabon ise ondan “neslinin en büyük Amerikan yazarı” olarak bahsetmiştir. Yazar anısına “The Ursula K. Le Guin Prize for Fiction” adını taşıyan bir edebiyat ödülü düzenlenmektedir.