SIDS olgularının geriye dönük incelenmeleri sonucunda bir takım risk faktörleri belirlenmiştir. Bunlara yönelik önlemleri uygulayan ülkelerde SIDS nedenli ölümler dramatik biçimde azalmıştır. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), 2011’de SIDS’ten korunma ve güvenli uyku pratiklerine yönelik bir rehber yayınlamıştır. Şimdi bu rehberdeki bilgiler ışığında risk faktörleri ve korunma yollarını görelim:

Bebeğinizi her zaman sırtüstü yatırın!

Sadece bu önlemin uygulanması dahi SIDS olasılığını yarı yarıya azaltır. Doktorunuz tarafından başka bir yatış pozisyonu önerilmediyse bebeğinizi yatağına sırtüstü olacak şekilde koymalısınız. Bazen aileler, bebeklerin bu pozisyonda ağzına gelebilecek mide içerikleri nedeniyle boğulmasından endişe eder. Böyle bir boğulma olgusuna dair tek bir vaka raporu bile yoktur. Ayrıca piyasada bulunan reflü yastıkları da kullanılmamalıdır. 6 ay itibariyle bebekler sırtüstünden yüzüstüne dönebilirler. Yatağa sırtüstü koyduğunuz bebeğin kendi çabasıyla yüzüstü dönmesi durumunda müdahale etmenize gerek yoktur.

Asla bebeğinizle aynı yatakta uyumayın!

Bebekler mutlaka kendi yataklarında uyumalıdır. Ebeveynlerle aynı yatakta uyumak, SIDS olasılığını arttırmaktadır. Aynı yatakta birlikte uyumak için satılan seperatörler de güvenli değildir. Buna karşın ayrı yataklarda ancak aynı odada uyumanın SIDS’i azalttığı gösterilmiştir. Bilhassa ilk 6 ayında bebeğinizle aynı odada uyumanız doğru olur.

Bebeğinizin yatağında hiçbir yastık, örtü, battaniye ve benzer tekstil bulundurmayın!

Bebeğinizin yattığı yatak nispeten sert ve dümdüz olmalı, üzerinde gergin lastikli çarşaf kullanılmalıdır. Bebek karyolasının kenarlıkları çubuk şeklinde olmalı ve her bir çubuğun arası en fazla 6 cm olmalıdır. Bundan geniş aralıklarda bebeğin başı sıkışabilir. Bu çubuklarda hiçbir yumuşak kaplama veya tekstil bulunmamalıdır. İlk 1 yılda bebeklerin yastık kullanmaması gerekir. Aynı şekilde yorgan, battaniye gibi örtüler de kullanılmamalı; bunların yerine uyku tulumu tercih edilmelidir.

Bebeğinizin odasını serin tutun, karyolasını kalorifer peteği veya pencere kenarına koymayın!

Bebekler, henüz yeterince gelişmemiş olan vücut sıcaklığı kontrol sistemleri nedeniyle sıcaktan etkilenirler ve sıcak ortamlarda SIDS olasılığı artar. Bebek odasının sıcaklığı 20-24 santigrat arasında olmalı ve bebeğiniz sizin giydiğinizden en fazla bir katman daha fazlasını giymelidir.

Bebeğinizle “yüzüstü zamanı (tummy time)” yapın!

Bebeğinizi hergün mutlaka sizin gözetiminizde olmak koşuluyla yüzüstü pozisyona getirin. Yüzüstü koyduğunuz bebeğiniz başını kaldırmaya çalışacaktır. Siz de önüne ilgisini çekecek şeyler koyarak başını kaldırmasını teşvik edin. Bu egzersiz bebeğinizin boyun ve sırt kaslarını geliştirecektir. Düzenli olarak yapılan “yüzüstü zamanı” egzersizi SIDS olasılığını azalttığı gibi, bebeğinizin motor gelişimini hızlandırır.

Bebeğinize uykuya dalacağı sırada emzik verin!

Yapılan araştırmalar, uykuya emzikle dalan bebeklerde SIDS olasılığının daha düşük olduğunu göstermiştir. Bunun nasıl olduğu henüz açıklanabilmiş değildir. Ancak anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk 1 ay boyunca emzik kullanılmamalıdır; zira erken dönemde verilen emzik veya biberon “nipple confusion” diye tabir edilen anne memesinden uzaklaşmaya sebep olabilir. Emziklerin 1 yaş sonrası kullanımı da artan orta kulak iltihabı olasılığı nedeniyle uygun değildir.

Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin, emzirmeye en az 1 yaşına kadar devam edin!

Anne sütüyle beslenen bebeklerde SIDS görülme olasılığı formülle beslenen bebeklere oranla daha düşüktür.

Gebelik döneminde ve sonrasında bebeğinizin bulunduğu ortamlarda asla sigara içmeyin, alkol kullanmayın!

Sigara dumanına maruziyet, bebeklerde SIDS olasılığını arttırır. Gebelik döneminde alkol ve sigara kullanımı da benzer sonuca neden olmaktadır.

Son olarak…

Bebeğinizin aşılarını eksiksiz ve zamanında yaptırın.

Delikli yapısı sayesinde nefes aldığı ve bu sayede SIDS’ten koruyucu olduğu iddia edilen yastık, çarşaf gibi ürünlerden uzak durun.

İlginizi Çekebilir: Sağlıklı Uykular™

Sağlıklı Uykular™ Programı ile uyku sorunu yaşayan bebeğinize veya çocuğunuza en uygun eğitimi sunuyoruz. Çocuğunuz için olumlu ve güvenli bir uyku ortamı yaratıyor ve sağlıklı bir uyku rutini oluşturmanızı sağlıyoruz. Pediatri ve çocuk gelişimi alanlarındaki güncel literatürü takip ederek, global standartlarda bir hizmet sunuyoruz.