Emme, bebeklerdeki en doğal reflekslerden biridir. Henüz anne rahmindeyken dahi ultrasonografi görüntülerinde bebeklerin parmaklarını emmesine sık rastlanır. Emme eylemi bebeğe huzur hissi verir ve rahatlamasını sağlar. Bu nedenle bebeklerde ve küçük çocuklarda parmak veya emzik emme davranışı doğal bir hadisedir. Bu davranışlar bebeğe güvenlik hissi de verdiği için genellikle stresli anlarda ve uykuya dalma esnasında artış gösterir.
Emzik kullanımı, anne sütüyle beslenen bebeklerde ilk aylarda emzirme sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bebeğe en erken 2. ay itibariyle emzik önerilmelidir. Yapılan çalışmalar, uykuya dalarken emzik kullanan bebeklerde “ani bebek ölümü sendromu” gelişme riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Bunun ne şekilde ve hangi mekanizmayla olduğu bilinmemekle birlikte, emzik kullanımı işte bu nedenle teşvik edilmelidir. Ancak emzikle uykuya dalmaya başlayan çocuklarda, uykuya emzik olmadan dalınması durumunda, hiç emzik kullanmamışlara göre daha fazla ani bebek ölümü sendromu riski söz konusudur. Emzik kullanımının ani bebek ölümü sendromundan koruyucu özelliği 1 yaşa kadar mevcuttur. 1 yaş sonrasında emzik kullanan bebeklerde orta kulak iltihabı ve damak & diş yapısı bozuklukları daha sık görülebilir. Bu nedenle 1 yaş itibariyle emzik kullanımı terk edilmelidir. Diş sağlığı açısından emziğin pekmez gibi şekerli gıdalara batırılarak bebeğe verilmesi son derecede yanlıştır. Ayrıca emzik asla bebeğinizin boynuna asılmamalıdır; bebeğinizi boğabilir.
Parmak emmenin ise ani bebek ölümü sendromundan koruyucu etkisi yoktur. Çok şiddetli olmamak şartıyla bebeklerin ve çocukların 4 yaşına kadar parmaklarını emmelerinde bir sakınca yoktur. Çocuklar genellikle 2 ile 3 yaş arası bir dönemde bu davranışı kendiliğinden terk ederler. 4 yaş itibariyle parmak emmeye devam eden çocuklarda diş ve damak yapısında şekil bozuklukları görülebilir. Bu çocuklarda emme davranışının sonlandırılması için Amerikan Dişhekimliği Birliği önerileri şunlardır:
- Çocuklara parmaklarını emmemeleri yönünde emir verilmemelidir. Bu tarz müdahaleler, çocuğun dikkatini bu konu üzerinde yoğunlaştırmasına ve daha sık parmak emmesine sebep olabilir. Bunun yerine çocuk, parmağını emmediği zamanlarda takdir edilmelidir.
- Parmak emme davranışı genellikle çocuğun güvenlik ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çocuğa kendini güvende hissedebileceği sevgi dolu bir ortam tesis edilmeli, strese yol açan faktörler elimine edilmelidir.
Sonuç olarak gerek emzik kullanımı gerekse de parmak emme davranışı doğal ve hatta bebek için faydalı yönleri olabilecek davranışlardır. Ancak 1 yaş sonrasında devam eden emzik kullanımı ve 4 yaş sonrasında devam eden parmak emme davranışı bir profesyonelden yardım alınarak sonlandırılmalıdır.