Bir araba güvenlik koltuğunu doğru şekilde kullanmak büyük önem taşır. Çocuğunuzu bir çarpışmada uygun şekilde korumak için, sadece çocuğunuzun boyuna uygun koltuk seçmek yetmez. O koltuk ayrıca doğru şekilde kullanılmalıdır. İşte araba güvenlik koltuğu ipuçları.

Arabanızda hava yastığı var mı?

Ön yolcu hava yastığı olan bir aracın ön koltuğuna asla bir araba güvenlik koltuğu yerleştirmeyin. Hava yastığı şişerse, araba güvenlik koltuğunun arka bölgesine (bebeğin başının bulunduğu yer) çarpar ve ciddi yaralanmalara hatta ölüme neden olabilir.

13 yaşından küçük tüm çocukların oturabileceği en güvenli yer, ağırlık ve boyları ne olursa olsun arka koltuktur.

Ön koltuğa büyük bir çocuğun oturması gerekiyorsa, emniyet kemeri olan ve öne bakan bir araba güvenlik koltuğu en iyi seçim olabilir. Araba koltuğunu ön panelden (ve hava yastığından) mümkün olduğu kadar geriye çektiğinizden emin olun.

Çocuğunuz kilo, boy ve yaş açısından doğru yöne bakıyor mu?

Tüm bebekler ve küçük çocuklar arkaya bakan bir araba güvenlik koltuğuna oturmalıdır. (Üreticinin izin verdiği azami ağırlığa veya boya ulaşana kadar) Çocuğunuz en az 2 yaşına kadar, tercihen 4 yaşına kadar arkaya bakan bir araba güvenlik koltuğunda oturmaya devam etmelidir.

Arkaya bakma ağırlık veya boy sınırını aşan bir çocuk, araba güvenlik koltuğu üreticisinin izin verdiği en yüksek ağırlık veya boya ulaşana kadar öne bakan bir araba güvenlik koltuğu kullanmalıdır. Birçok koltuk, 30 kg ve hatta daha fazla ağırlıkta çocukları taşıyabilir.

Kemerler çocuğunuzu kavrıyor mu?

Emniyet kemerleri çocuğunuzun vücuduna tam olarak oturmalıdır. Kayışların nasıl ayarlanacağını öğrenmek için araç güvenlik koltuğu talimatlarına bakın.

Emniyet kemeri kayışlarını omuzlarda sabit tutmak için göğüs klipsini koltuk altı hizasına yerleştirin.

Koltuk aracınıza düzgünce oturuyor mu?

Araba güvenlik koltukları, tüm araçlara uygun şekilde oturmaz.

Aracınızın kullanım kılavuzundaki araba güvenlik koltukları bölümünü okuyun.

ISOFIX sistemini kullanabiliyor musunuz?

ISOFIX, koltuÄŸu takmak için emniyet kemeri yerine kullanılabilen bir araba güvenlik koltuÄŸu baÄŸlantı sistemidir. Uluslararası Standardizasyon Örgütü “ISO 13216: Çocuk güvenlik koltukları baÄŸlantı noktaları için uluslararası standart” anlamına gelir. Bu sistemler eÅŸit derecede güvenlidir, ancak ISOFIX kullanarak araba güvenlik koltuÄŸunu takmak daha kolay olabilir.

ISOFIX sistemine sahip araçlarda, arka koltukta, koltuk minderlerinin birleştiği yerde bağlantı yuvaları bulunur.

Üst kanca, koltuğun sağladığı güvenliği artırır. Tüm öne bakan koltuklar için üst kanca kullanın. Bağlantı noktalarının yeri için aracınızın kullanım kılavuzuna bakın. Farklı araba güvenlik koltukları ve farklı araçlar için ağırlık limitlerinin farklı olduğunu unutmayın. Aracınızın kullanım kılavuzundaki araba güvenlik koltukları bölümünü okuyun.

Emniyet kemeri veya üst kanca kayışı doğru yerde mi ve gergin mi?

Emniyet kemerini veya üst kanca kayışını doğru yerlerden geçirin.

Kemeri sıkıca çekin. Emniyet kemerini veya üst kanca kayışını sıkarken elinizle koltuğa ağırlık verin. Araba güvenlik koltuğu takıldığında, 2 cm’den daha fazla yana veya aracın önüne doğru hareket etmediğinden emin olun.

Araba güvenlik koltuğunu aracınızın emniyet kemerini kullanarak takarsanız, sıkı bir şekilde oturması için emniyet kemerinin kilitlendiğinden emin olmalısınız. Çoğu yeni otomobilde, emniyet kemerini tamamen dışarı çekerek ve ardından geri çekilmesine izin vererek kilitleyebilirsiniz. Bazı araba güvenlik koltuklarında, kemeri sabitlemek için yerleşik kilitler bulunur. Emniyet kemerini doğru kullandığınızdan emin olmak için aracınızın kullanım kılavuzunu ve araba güvenlik koltuğu talimatlarını kontrol edin.

Çocuğunuz öne bakan koltuğa sığmamaya mı başladı?

Ağırlığı veya boyu, emniyet kemeri gövdelerine tam olarak oturana kadar yükseltici koltuk kullanmalıdır. Bu genellikle 145 cm boya veya 8 ila 12 yaşlarına ulaşana kadar sürer.

Emniyet kemerinin üst kısmı göğüs ve omzun ortasından geçmelidir. (boyun veya boğazdan değil) Alt kısmı ise baldırlara oturduğunda (göbeğe değil) doğru şekilde yerleşmiş demektir. Çocuk oturduğunda, dizlerini koltuğun tam kenarından bükülebilmelidir. Koltuğun arkasına tam yaslanabilecek kadar uzun olmalı ve yolculuk boyunca bu pozisyonda rahatça kalabilmelidir.

Araba güvenlik koltuğu için kullanım talimatları var mı?

Talimatlara mutlaka uyun ve araba güvenlik koltuğuyla birlikte saklayın.

Çocuğunuzu, üretici tarafından belirlenen ağırlık veya boy sınırına ulaşana kadar araba güvenlik koltuğunda tutun.

Çocuğunuzun arkaya dönük mü yoksa öne dönük mü oturacağını ve koltuğu ISOFIX veya araç emniyet kemeri kullanarak mı takacağınızı belirlemek için talimatları izleyin.

Çocuğunuzun araba güvenlik koltuğunun geçmişini biliyor musunuz?

Koltuğun geçmişini bilmiyorsanız, kullanılmış bir araba güvenlik koltuğu almayın.

Kaza geçirmiş, çok eskimiş veya gövdesinde çatlak olan bir araba güvenlik koltuğunu kullanmayın. Son kullanma tarihini kontrol edin. Bu yoksa üretim tarihinden itibaren 6 yıl sınırını esas alın.

Üreticiden gelen etiketlere sahip olduğundan emin olun.

Koltuğunuzun güvenliğiyle ilgili sorularınız varsa, araba güvenlik koltuğu üreticisini arayın.

Konu hakkında detaylı bilgi almak için Amerikan Hastalıkları Önleme Merkezi (CDC) ve İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) sayfalarından faydalanabilirsiniz.